Elk waddeneiland is weer totaal verschillend en ook zijn er veel overeenkomsten. Het beste vervoermiddel op Ameland is natuurlijk de fiets. Langs de waddendijk is een mooie route, u kunt de hele dijk langs fietsen van oost naar west, en terug over het slingerende schelpenpad door de duinen.
Ameland heeft 4 dorpjes Hollum, Ballum, Nes (bij de haven) en Buren. Vooral in Hollum en Ballum zijn nog vele oude 18e eeuwse zg. commandeurshuizen te zien ( van de vroegere walvisvaarders), de meeste weer geheel gerestaureerd.
Haven:
De haven is gesitueerd rondom de voormalige ’oude steiger’ aan de oostzijde van de veerbootsteiger.
Het is een getijdehaven en het tijverschil bedraagt hier gemiddeld 2,25 m. De haven heeft bij hoogwater
(gem.1.00+ NAP) een diepte in de kom en rondom de vaste steiger van gemiddeld 4,00 m. Tijdens laagwater
(gem. 1.25- NAP) blijft in de haven 2,00 - 2,50m water staan.
De haven is voor jachten tot 2,00m diepgang bereikbaar vanaf 2,5 uur voor tot 2 uur na hoogwater. De drijvende passantensteiger
is de lange steiger in het midden van de haven, u kunt aan de oostzijde afmeren, de westzijde is voor de vaste ligplaatshouders.
De twee korte steigers zijn voor de kleinere boten van de lokale watersportvereniging. In
Bij het aanlopen van de reegeul en weer bij vertrek vanuit de haven dient u rekening te houden met de vertrekkende en aankomende veerboot vanaf de naastgelegen veersteiger. De veerdienst naar Ameland wordt door de 2 veerboten Sier en Oerd onderhouden. De veerboot vertrekt op het halve uur (vanaf 06.30 u elke 2 uur tot 18.30 u.) en door de beperkte manouvreerruimte in de reegeul dient u daar rekening mee te houden.
U kunt zelf een ligplaats kiezen als de havenmeester niet aanwezig is. Vooraf reserveren van een ligplaats is niet mogelijk. In het seizoen dat de haven geopend is kan men bellen met de havenmeester of er nog plaats is.
Stichting Jachthaven Het Leyegat Ameland
Tel: 0519-542159
Mobiel: 06-27436052
Marifoon: kanaal 31
Vaarinformatie Waddenhaven Ameland
Ameland is als enige waddeneiland niet vanuit een haven op het vasteland te bereiken zonder een wantij over te steken. Een wantij is de plek waar de vloedstromen van oost en west om het eiland elkaar ontmoeten. Daar is het meest ondiepe gedeelte van het vaarwater met de minste stroming.
Wanneer u van oost naar west (of omgekeerd) een tocht langs de waddeneilanden maakt, is het meestal niet mogelijk om in één tij twee wantijen te passeren. Tenzij u via de Noordzee gaat. Op doortocht bent u dus genoodzaakt de haven van Nes aan te doen. U kunt het wantij passeren rond hoogwater.
Vanaf Schiermonnikoog en Lauwersoog volgt u de route over het wantij via het Zuiderspruit, dan het Veerbootgat en vervolgens door de Reegeul langs de veerbootsteiger.
Vanaf Terschelling moet het wantij onder Terschelling worden gepasseerd via het Oosterom, Daarna ligt in het Borndiep de zandplaat waar de ,Blauwe Balg’ door loopt. Dit beschutte vaarwater ligt in z.g. artikel 17 gebied (van de Natuurbeschermingswet ) en mag van 15 mei tot 1 september alleen gepasseerd worden vanaf 3 uur voor HW tot 2 uur na HW. Dan via het Molengat en de Reegeul naar de haven.
Vanaf Harlingen moet u rekening houden met een vrij lang stuk over het wantij. Volg het Kimstergat, het Vingegat, het vaarwater van de Zwarte Haan,het Dantziggat, Kikkertgat en tenslotte de Reegeul. Raadpleeg altijd de meest recente zeekaarten, het Waddenzee West- en Oostblad.